fbpx
Indeling/Interieurbouw Willekens/keuken

Hoe deelt u uw keuken optimaal in?

Door Tijl Willekens / 27 september 2019

Bent u bezig met het zoeken naar een nieuwe keuken? Weet u niet goed welke opstellingen er bestaan en waarop u moet letten?

Wel, hieronder bespreekt Interieurbouw Willekens een aantal opstellingen.

Omdat we veel tijd doorbrengen in onze keuken wensen we dat de keuken gebruiksvriendelijk is en dat de ergonomie optimaal is. Want hoe minder afstanden je moet afleggen hoe sneller en nauwkeuriger je kan werken.

De af te leggen afstand wordt in de keuken bepaald door de afstand tussen de kookplaat, de spoelbak en de koelkast. Samen vormen deze de werkdriehoek of keukendriehoek.

De meest ergonomische keuken ligt de afstand tussen de 6 en 8 meter. De afstand tussen spoelbak en kookplaat is idealiter onder de twee meter. De kookpotten kunnen hierdoor makkelijk en snel gevuld worden met water.

Keukenindelingen

I-vormige keuken

Een I-vormige keuken bestaat uit een volledig rechte keukenopstelling. Alle elementen liggen dus op één lijn. Deze opstelling is het minst praktisch en ergonomisch maar wel ideaal voor smalle ruimtes. We raden hierbij aan om de spoelbak in het midden te plaatsen aangezien deze het vaakst wordt gebruikt.

I vormige keuken
Interieurbouw Willekens
I-vormige keuken – Interieurbouw Willekens

L-vormige keuken

Deze opstelling is de meest voorkomende opstelling. De keukendriehoek is hierbij het optimaalst. Dankzij huidige systemen is er geen ruimteverlies meer in de hoeken.

L-vormige keuken
Interieurbouw Willekens
L-vormige keuken – Interieurbouw Willekens

U-vormige keuken

Hierbij legt u de minste afstand af. Alles is binnen handbereik. Het nadeel is echter dat deze opstelling het meeste ruimte in beslag neemt. Uw ruimte dient minimaal 4 meter breed te zijn om deze opstelling te gebruiken.

U-vormige keuken
Interieurbouw Willekens
U-vormige keuken – Interieurbouw Willekens

Parallelle keuken

Een parallelle keuken wordt vaak gebruikt omwille van de optimale circulatie. Er kan langs beide zijden gewerkt worden en men kan de keuken langs beide zijden verlaten. Interieurbouw Willekens raad aan om hierbij de spoelbak en het vuur op dezelfde lijn te zetten om vlekken op de vloer te voorkomen.

¨Parallelle keuken
Interieurbouw Willekens
Parallelle keuken – Interieurbouw Willekens

Kookeiland

Een kookeiland is tegenwoordig erg in trek. U krijgt een open gevoel en de keuken vloeit verder in de woonkamer of eetkamer en visa versa. U kan hierdoor contact blijven houden met uw gasten, huisgenoten of kinderen.

Kookeiland
Interieurbouw Willekens
Kookeiland – Interieurbouw Willekens
Deel dit artikel op
Andere interessante berichten

Vragen of interesse in een van onze diensten?

Ons team van professionals staat steeds paraat om jou zo goed mogelijk te begeleiden.